Hjem / Opskrift / Pirog med kartoffel, flækært og kål

Pirog med kartoffel, flækært og kål

Ingen bedømmelser endnu
Vejledning: 

Start med at sætte flækærterne til at koge. De skal have længst (ca. 40min). Skræl så kartoflerne, og skær dem i 1.5centimerters terninger.  Sæt dem til kogning i saltet vand, til de er møre. Skræl så løget, snit det fint og steg det gyldent sammen med fennekilfrø og sesam.

Imens der steges og koges, ælter man dejen sammen. Først blandes vand, gær og salt, hvorefter melet tilføjes lidt efter lidt. Dejen skal være så fast, at den kan rulles tyndt ud.

Tag kartofler, løg og flækærter af varmen når de er møre (Flækærterne skal kunne moses med en ske), hæld vandet fra og lad dem afkøle imens dejen rulles ud. (gem lidt af flækærternes kogevand til humusen).

Dette gøres ved først at dele dejen i tolv små stykker. Disse rulles så ud i små cirkler (ca. 12cm. I diameter) på en melbestrøget flade. Rør flækærterne (de 50g. Eller ca. 2/5 af ærterne) ud i kartoflerne sammen med løgblandingen, og mos. Der skal stadig være kartoffeltern og hele ærter tilbage. Smag til med salt, og fordel så dette fyld ud i midten af de tolv cirkler. De skal kunne lukkes om sig selv, så evt. overskydent fyld gemmes til en ny ret dagen efter. Luk cirklerne om sig selv i små halvmåner. Pres siderne sammen med en gaffel, og pensel med olie. Stryg så hakkede fennikelfrø og evt. Rålakrids udover, og bag piroggerne i ovnen i ca. 15 min ved 175g. Varmluft eller til gennembagte og gyldne.

Imens piroggerne bager færdigt, laves salaten. Start med at snitte løget, og steg dette gyldent i olie, karry og paprika. Snit kålen meget tyndt, og lad den stege med i fem min, sammen med fennikelfrø og sesam.

Imens dette steger, skylles det grønne grundigt (specielt hvis der er vilde urter med i blandingen), og humusen moses sammen og smages til med salt og syre (bland alle ingridienser sammen, tag en stor ske, og mos den mod bunden af gryden eller den skål hvor flækærterne  opbevares.).

Smag kålblandingen til med salt, eddike og honning, lad den køle af i et par minutter, og bland den så sammen med det grønne.

Tag piroggerne ud af ovnen (hvis de ikke allerede er taget ud), og anret på fad, sammen med salat og humus

Ingredienser: 

ca. 12 pirogger

Dej
300g. Mel (evt. Kan ca. 100g. Være fuldkorn)
20g. Gær
ca. 2 deciliter vand
1/4 spiseske salt
2 teskeer hakkede fennikelfrø
Evt. 1 teske rålakridspulver

Fyld
3 store kartofler
50g. Kogte flækærter
1 stort løg
1 teske fennikelfrø
1 teske sesam
1 hvidløgsfed
Salt

Flækærtehumus
75g. Kogte flækærter
saft og skal af en citron
salt
1 teske tahin eller 1 spiseske stegte sesamfrø
2 fed hvidløg
evt. Lidt kogevand

Salat
1 gult løg
Et kvart hvidkålshoved
1 teske fennikelfrø
1 teske god karrypulver
½ teske god røget paprika
1 teske sesamfrø
1 spiseske æbleeddike
Salt
Lidt sukker eller honning
En blanding af alt det spæde og bitre forårsgrønt man kan finde. – rucola, mælkebøtteblade, vinterkarse, portulak, skvalderkål m.m.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Ved at indsende denne formular, accepterer du Molloms privatlivspolitik.