Hjem / Opskrift Kategorier / Tilbehør

Tilbehør

Kvædemarmelade

Den her opskrift er fra frk. Jensens syltebog.

Jeg kogte kvæderne møre i vand til det dækker. Når det er gjort kan frugtkødet smuttes fra kernehuset, som er stenhårdt.

Jeg blendede så frugtkødet - ikke noget med at pille skrællen af.

 For hver liter mos tilsættes 4,5 dl sukker. Kog i 15 min med låg, for det sprutter. Rør indimellem. Smag til med citronsaft eller eddike (jeg brugte 1-2 dl eddike til 2,8 kg kvæder).

TIP!: Jeg brugte i øvrigt "kogevandet" til at lave gelé med, men det skal lige stives lidt mere før det er perfekt. Smagen fejler dog intet.

 

Syltede grønne tomater

Tomaterne rengøres og prikkes med en spids gaffel. De store halvveres. 

Eddike, vand, sukker, vaniljekorn + stang koges op med chili og kanelstængerne. Koger små 10 min. 

Tomaterne kommes i lagen og der koges op igen, ca 7-10 min.

Gryden sættes på køl til næste dag, hvor kogelagen koges op igen. Denne gang uden tomaterne, der er kommet på skoldede eller atamonrengjorte glas.

Hæld den indkogte lage over tomaterne og stil dem på køl.

Lagen er også god til at hælde over modne pærer :-)

/Marianne Holm

Sprød agurkesalat med ingefærmarinade og tofutern

Denne salat kan både spises som den er eller deles som et sprødt input til en nudelret, sushi eller endda bruges som fyld i friske forårsruller. Du kan skære grøntsagerne lige som du vil. Jeg brugte min spriralizer for syns skyld, men du kan også skære det julienne, lave fine strimler med en skræller eller bare bruge en kniv. 

Kartoffeldeller

Selv, prøver jeg at undgå, at spise så meget kød. Det er en svær udfordring for jeg har tidligere været den store kødelsker. Normalt er jeg ikke meget for at erstatte indholdet i klassiske retter med eks. grøntsager som man eks gør med blomkålspizza, men lige netop denne ide med kartoffeldeller tiltalte mig lidt og fik mundvandet til at løbe, så det måtte jeg altså bare prøve. Derudover er de såresimple, så en god ret til en travl hverdag.  

Bagte polenta jordskokker

Efter mange måneder med jordskokkesuppe havde jeg brug for noget forandring. Forleden lavede jeg polentabagte auberginer og det var sådan en succes, at jeg straks fik ideen til at gøre netop dette igen bare med jordskokker. Resultatet blev igen en succes, en kerne af cremet jordskok med en sprød skal af polenta, mmm...

Savoykålsalat

Savoykålen renses godt og snittes fint.

Dressingen blandes af citronskal, citronsaft og salt. Når det har trukket lidt, iblandes honning og til sidst creme fraichen. Smages til med salt.

Boghveder ristes på panden og drysses over.

 

Er god som tilbehør til kylling og fisk.

/Marianne Holm

Vaniljebagte jordskokker og gulerødder med spicy sennepsdressing

Denne her lidt anderledes måde at krydre rodfrugterne på, gør sig både godt som tilbehør til gode, krydrede retter eller i en salat. Den spicy dressing giver et dejligt twist, der luner godt på denne årstid :-) 

Skorzonerrødder i svøb

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Vask, halver og skræl skorzonerrødderne. Mens de skrælles opbevas de skrællede i en skål med iskoldt vand og lidt æblecidereddike eller citronsaft (så undgår de at blive brune).

Skorzonerrødder med rosenkål

Olien og smøret smeltes ved høj varme.

Hvidløg og løget tilsættes sammen med en smule salt. 

Steger et par minutter, inden skorzonerrødderne og rosenkålene tilsættes.

Citronsaften tilsættes og det hele vendes godt rundt, indtil det får lidt farve. 

 

Er godt som tilbehør til fisk, kylling eller andet kød.

 

/Marianne Holm

Salat med jordskokker, pærer & hasselnødder

Jordskokkerne skrælles og snittes fint. Vendes straks med en blanding af honning, olie og citronsaft.

Pæren snittes fint og lægges ovenpå jordskokkerne.

Der pyntes med de grofthakkede hasselnødder, hampefrø samt citrontimian. 

En god parmesan høvles let over retten.

 

Er god som tilbehør til fisk, kylling og andet kød.

 

/Marianne Holm

Sider

Abonnér på Tilbehør