Hjem / Opskrift Kategori / tomat

tomat

Tomatsuppe med grillet peberfrugt

Tomater, peberfrugter, løg og hvidløg deles i halve, vendes godt med olivenolie, salt og peber og kommes i ovnen ved omkring 180 grader i 30 min i et lag.

Når det er færdigt hældes hele fadet op i en gryde og koger op. Tilsæt evt lidt fond.

Blend det til suppe og smag til med frisk basilikum og balsamico. Server med en klat creme fraiche og noget godt italiensk brød. Hvis du er til den slags, kan en sjat fløde også tilsættes suppen inden servering.

Pizza med confiterede asparges

Skulle man ikke få brugt sine asparges mens de er helt nyhøstede og saftige, kan man evt. overveje nogle lidt mere hårdhændede tilberedningsmetoder. Denne pizza bliver både sød, bitter, syrlig og fed, og er særdeles god til ofre af tømmermænd eller andre uheldigheder. 

Nye kartofler med salat- og gulerodstop-pesto, samt bagt hellefisk med frisk salsa

Kartoflerne bliver skrubbet og koges derefter i ca. 8-12 min, til de er færdige.

Fisken bliver bagt i ovnen, med salt og lidt smør, ved 180 grader i ca. 12-15 min. 

 

Pesto:

Mandlerne ristes ved mellemhøj varme i et par minutter og køler derefter ned. Efterfølgende hakkes alle ingredienserne i en minihakker. 

 

Frisk salsa:

Alle ingredienser bliver skåret fint og blandes sammen, hvorefter det smages til med salt, olivenolie og citron. Den må gerne være lidt syrlig, så den er et frisk modspil til fisken. 

 

Rosmarindeller i tomatsauce med spaghettigræskar

1. Græskaret halveres og tømmes for kerner. Hæld lidt olivenolie over og krydr med salt/peber. Kommes i en 200 grader varm ovn i ca 35 min.

2. Ingredienserne til kødbollerne blandes og formes til små boller, der kommes i et ovnfast fad drysset med olivenolie ca. 25 min. 3. Tomatsaucen blandes og koger ind i ca. 20 min.  4. Palmekålen varmes i lidt olie og smages til med lidt salt. 5. Inden servering rives græskaret med en gaffel, så det ligner spaghetti. /Marianne Holm


Kålfalafel

Tænd ovnen på 200 grader.
Start med at lave tomatsalsaen. Hak hvidløg og chili fint. Hak tomaterne i små tern. Bland alle ingredienserne i en lille skål og sæt den i køleskabet så den kan stå at trække inden den skal serveres. 

Nye kartofler i tomatmole

Start med at skrælle og snitte løg, selleri, chili og hvidløg fint. Varm herefter olien op og steg det grønne ved lav varme til det er guldent og blødt. Tilsæt så tomaterne i grofthakkede versioner. Lad stå og simre i til tomaterne er kogt ud, og tilsæt så eddike. Skrub kartoflerne imens tomaterne koger ind.

Imens molen koger igen koger ind, koges kartoflerne i spilkogende, saltet vand. Vær påpasselig med de nye kartofler. På denne årstid er de ved at nå et stadie, hvor de skal have lidt mere end man tror. 

Tomatsuppe med Quinoa

Når der skal laves mad til en masse sultne arbejdsfolk for relativt få penge, er en varm, mættende suppe en rigtig god idé. Tomatsuppe er i sig selv ikke kendt for at være voldsomt nærende, men her er suppen tilsat vidunderfrøet Quinoa, og så bliver den straks mere fyldig og næringsrig. Suppen bliver således et anderledes take på den italienske Pappa al pomodoro. 

At flå tomater

Det er nemmere end man skulle tro at fjerne skindet fra de fleste tomatsorter. Det kræver en gryde med nok kogende vand til at dække en tomat helt, en gryde med koldt vand til at stoppe kogningen og gøre tomaten håndterbar, en hulske til at fiske tomaten fra gryde til gryde, og evt. En urtekniv til at afhjælpe tomaten det sidste skind.  

Pizza med stegte grøntsager

Når madpakkeposen bringer dig chili, så lav pizza med stegte chilifrugter :)

Start med at sammensætte dejen som anvist her, og sæt den til hævning

En lille halv time før dejen er hævet færdig, sættes en bagesten i ovnen og denne tændes på højeste blus. Herefter blandes pure, honning, most, eddike og hvidløg i en gryde og sættes over ved middel varme. Lad saucen koge ind til den er tyk og velsmagende. Smag til med salt. 

Æggekage

Steg bacon på en pande.
Hæld fedtet fra og skru ned for blusset.
Pisk æg og mælk sammen.
Steg æggemassen på panden ved svag varme, så den ikke brænder på.
Når æggemassen er stivnet, er den klar til krydring med salt og peber.
Server æggekagen på rugbrød med sennep, ristet bacon, tomater i både og friskklippet purløg.

 

Sider

Abonnér på RSS - tomat