Hjem / Opskrift Kategori / timian

timian

Grøntsagstærte

Grøntsagerne renses og skæres i mindre stykker.
Hytteosten og æggene røres sammen med grøntsagsblandingen.

Krydr med salt/peber/knuste sennepsfrø.

Blandingen hældes i en aflang tærteform og bages i 40 min. på 175 grader varmluft. 
Der drysses med revet ost, og tærten bager 10 min ekstra indtil osten er gylden.

Velbekomme :-)

Tærte med skorzonerrødder & jordskokker

Fremgangsmåde:

Grøntsagerne rives fint og steges på panden med smør og olie. Skallen fra 1 citron rives henover, den hakkede timian tilsættes og der drysses med balsamico sv.t. til ca 2 spsk eller efter smag. Smag evt til med en smule salt, men den skal hellere være undersaltet end oversaltet. Steg i ca 15 min.

Æggemassen laves ved at piske æg sammen med cremefraiche og godt med friskkværnet peber.

Grøntsagsmassen blandes med æggemassen og hældes ovenpå filodej i et smurt tærtefad/bradepande. Der drysses med revet ost og bacon kommes på til sidst.

Rødbedetærte

Denne tærtedej er helt ekseptionel og jeg har ikke brugt andre opskrifter siden jeg lavede den for første gang. Og så er den oven i købet glutenfri (hvis man køber glutenfri havregryn). I min egen version glemte jeg i farten valnødder, men jeg har alligevel tilføjet det til opskriften da jeg er sikker på det kun vil gøre den bedre. 

Kylling i stegeso

 

Skræl gulerødder, pastinakker og skrub jordskokkerne. Skær alle 3 dele i grove tern og læg dem i bunden af en stegeso (her brugte jeg en stor støbejernsgryde med låg der tåler at komme i ovnen. Dryp grøntsagerne med olie og æblecider.

 

Hak krydderurterne fint og riv skallen af begge citroner, bland krydderurter, citronskal, salt og peber og gnid kyllingen godt ind i blandingen. Skær citronerne i skiver og hak hvidløgsfeddene groft og put det ind i kyllingen(gem nogle citronskiver til at lægge ovenpå kyllingen).

Muslinger med jordskokker og hvide bønner

Rens muslinger for tang og sand, og skyld dem grundigt (de kan evt. købes renset). Muslingerne skal lukke sig når der bankes på dem, ellers skal de kasseres.

Rens og snit alle grøntsagerne i små tern (ca. 1x1 cm), hvidløg mindre!

Sauter grøntsagerne i olie/smør med timian kvistene i 5-8 min i en stor gryde. Tilsæt salt og peber samt hvidvin og muslinger og damp muslingerne ved høj varme i 5 min (til de åbner sig). Hæld bønnerne i og vend det hele godt rundt og lad det stå yderligere 2 min på varmen.

Tag af varmen og drys med snittet forårsløg.

Lune kikærter med rosenkål og æbler

Hæld vandet fra kikærterne, skyl dem med rent vand og hæld dem i en gryde med frisk vand sammen med hvidløg og timian og kog efter anvisning på pakken. Hæld vandet med timian og hvidløg væk.

Smelt smør og olie i en høj pande ved medium varme og steg løget et par min, tilsæt kikærterne og steg med yderligere et par minutter. Tilsæt æbletern og rosenkål og steg yderligere 3-4 min eller til ønsket konsistens.

Tag af varmen, tilsæt citronskal, citronsaft, kapers, hasselnødder og persille og vend det rundt. Smag til med salt og peber.

Stegt salat af beder og oksehjerte

En simpel opskrift, der udover at kræve lidt udstyr, kan få sommerstemning frem i det vintergrønne på kort tid. 

Start med at fjerne skrællen fra bederne. (Hold dem adskildte, hvis du har flere typer). Forsæt så med at skrælle (eller riv på mandolinhjernet) bederne til du har en skål (eller to) med tynde bånd af bede. Vend båndene med salt og eddike, og lad dem trække hurtigt imens du fortsættet med opskriften. 

Smørdampede skorzonerrødder og rejer

Smelt smør i en gryde med låg ved middelsvag varm. Skræl imens skorzonerrødderne. Husk at holde dem i surt vand eller vand med is som du bliver færdig med hver enkelt, imens  du gør resten færdige. Ellers oxiderer deres farve. Dette er ufarligt, men tager en del af deres smukke fremtoning. 

Når alle rødder er skrællede, skæres de midt over og lægges i smørgryden. Lad denne stå ved svag varme i fem-ti min. til rødderne er bløde, men med et svagt bid. 

Timiangulerødder

Skræl gulerødderne og skær dem i tynde stave.
Skyl timianen og rib bladene af.
Hæld olie og honning på en pande og lad det varme godt op.
Steg gulerødder og timian deri, indtil rødderne er møre uden at være udkogte.
Smag til med citronsaft, salt og peber.
Server som tilbehør til rødbededeller, et par salater, brød, hummus og oliventapenade (- som til havnekulturfestivalsudvalget gjorde i aftes)

/Lise W

Sider

Abonnér på RSS - timian