Hjem / Opskrift Kategori / rødbeder

rødbeder

Rødbedebrød

Rødbeden kan både både bruges rå eller tilberedt. Den tilberedte er nemmest at arbejde med, og giver en mildere smag, den rå giver dog lidt mere struktur, så det er en smagssag. Mix alle ingredienser og ælt godt i et lille kvarter. Vurdér selv om der skal tilsættes lidt mere mel, men pas på dejen ikke bliver hård. Lad hæve i en times tid. Ælt dejen blidt og form den. Lad efterhæve i 30 min og bag så i 30 min ved 200 grader.

Tekst og foto: Anna-Louise Strange
 

Stegt salat af beder og oksehjerte

En simpel opskrift, der udover at kræve lidt udstyr, kan få sommerstemning frem i det vintergrønne på kort tid. 

Start med at fjerne skrællen fra bederne. (Hold dem adskildte, hvis du har flere typer). Forsæt så med at skrælle (eller riv på mandolinhjernet) bederne til du har en skål (eller to) med tynde bånd af bede. Vend båndene med salt og eddike, og lad dem trække hurtigt imens du fortsættet med opskriften. 

Grøntsagsbiksemad med bacon, spejlæg og lynsyltede rødbeder (kød)

4 personer. I mit køleskab ligger et helt stykke lækkert, røget bacon og jeg tænker det vil give alle ugens herlige vintergrøntsager et pift - og tilsat lidt syrlighed fra "lyn-rødbeder" - for alle os der ikke liiiige nåede at sylte;) Så denne opskrift skal klart prøves hjemme hos os - og måske hos dig?

Posen uge 12

Denne gang får vi en anden slags tang der kan laves til pommes frites, og jeg har været heldig at opdrive nogle gulerødder. Det er ikke sikkert der er nok lange rødbeder, men så får de resterende bare almindelige rødbeder. Men vi kan da glæde os over at tømme landmændenes lagre inden de nye varer kommer om et par måneder...:) 1,5 kg Kartofler, øko, Venevad 50 g Vinterkarse, øko, Holistia 1 potte Purløg, øko, Holistia 0,5 kg lange Rødbeder, Bio, Nørregård 1 Hvidkål, Bio, Nørregård 1 kg Gulerødder, Bio, Nørregård 250g frisk blæretang, Nordshell 75 cl Rabarbersaft, øko, Skyttes

Råmarinerede rødbeder med peberrod, æbler og feta - vegetarisk

100 g rødbeder 1 dl æbleeddike 1/2 dl olivenolie 1 spsk akaciehonning 1 tsk friskrevet peberrod ½ bundt persille (eller ruccola) 2 æbler 1 dl hytteost (jeg bruger gerne feta, halloumi el. andet) Havsalt og friskkværnet peber Skyl og skræl rødbederne og skær dem i helt tynde – nemmest på mandolin jern. Kom rødbederne i en skål og mariner dem med eddike, olie, honning, salt, peber og peberrod. Du kan spise dem med det samme, men de bliver bedre af at trække et par timer – eller natten over. Vend gerne et par gange undervejs.

Syltede rødbeder med peberrod og anis - vegansk

2 kg rødbeder havsalt Lage 9 dl æbleeddike (jeg bruger fransk øko æblecider-eddike der kan fås mange steder) 5 dl vand 16 g salt 400 g sukker (kan sikkert godt være mindre) 4 stk stjerneanis 1/2 dl koncentreret solbærsaft 6 stk let knuste peberkorn 6 cm frisk peberrod i skiver

Lun rødbedesalat - vegetarisk

Sådan deler 4 mennesker et kilo rødbeder. Rødbedesalaten er tit på bordet, for de milde lidt sødlige rødbeder passer til alt lige fra den kogte torsk til nakkekoteletterne. Laver man dobbelt portion kan den udmærket spises kold dagen efter. Ingredienser: 1 kg kogte rødbeder 1 håndfuld pinjekerner 2½ spsk olivenolie 3 spsk sennep med hele korn 2 spsk balsamico eddike 1 spsk vand Knust hvidløg efter smag Hakket persille i rigelige mængder Fremgangsmåde: Rødbederne koges 30-45 min. Afhængig af størrelse, en kødnål skal gå nemt igennem.

Borsjtj - vegetar

Hak løg og hvidløg. Riv rodfrugter og rødbeder groft. Snit kålen fint. Steg løg og hvidløg nogle min. i olien. Tilsæt de øvrige grønsager og steg igen nogle min. Stød kommen og fennikelfrø i en morder. Bland kommen, fennikelfrø, laurbærblade, cayennepeber med grønsagerne. Tilsæt grønsagsbouillon og sukker.

Lad suppen simre under låg i ca. 45 min. eller til alt er mørt. Tilsæt eddike og smag til med ekstra sukker, eddike, salt. Suppen skal smage tydelig sur-sød. Server med syrnet fløde og groft brød.

Mvh Pia /Tina Scheftelowitz/Christine Bille Nielsen

Rodfrugtmuffins -vegetar

4 pers. En sjov og anderledes måde at server rodfrugt på. 12 stk. i almindelige muffinsforme. 400 g Rodfrugt - f.eks. gulerod, kartoffel. blegselleri, rødbede og løg ½ potte Timian – frisk 150g Hvedemel 2 tsk. Bagepulver Revet skal af ½ usprøjtet citron 3 Æg 1½ dl Piskefløde Salt og peber Skræl rodfrugterne og riv dem groft på et råkostjern. Hak timian og bland den i rodfrugten. Kom mel, bagepulver, citronskal, salt og peber i. Pisk æg og fløde let sammen og vend i rodfrugtblandingen. Fyld blandingen i muffinsforme – helt op til kanten.

Rødbedesuppe med frisk ingefær - vegetar

Sauter løg i olie i en stor gryde sammen med hvidløg.
Skræl rødbeder, gulerødder og kartofler og skær dem i små stykker og put dem i gryden.
Tilsæt lidt af ingefæren. Steg det hele godt igennem og tilsæt bouillon. Kog i ca. 45 min.
Blend suppen og smag til med salt og peber og evt. mere ingefær.
Server suppen i tallerkner med lidt yoghurt og persille drysset over.

Inspireret af Anne Hjernøe / Pia.

Abonnér på rødbeder