Hjem / Opskrift Kategori / kartofler

kartofler

Kartoffelklatkager med mos og marinerede gulerødder

Forretten til årets påskemenu er den mest tidskrævende, og den man kommer til at stå mest med i køkkenet før servering. Gulerødder, klatkager, mos og løg kan dog laves før tid, og kartofler og mos varmes nænsomt i ovnen umiddelbart før servering, hvis man planlægger lidt. Grønkålen bør dog steges umiddelbart før den spises. 

Indiansummer brasseri

Skrald kartoflerne, skær dem i tern og kog dem i let saltet vand. Steg tofupølserne samtidigt.

Skær bønner i 1 cm stykker og kog dem med de sidste 3 minutter sammen med karfoflerne. 

Hak hvidløgene groft og steg dem. Tilsæt så kartofler og bønner (uden kogevand).

Hæld hvidvinseddiken på.

Tag bladene af timianen og hak dem.

Tilsæt timian, feta og soltørrede tomater. Lad ikke fetaen smelte helt.

Smag til med salt og peber.

Server på en bund af salat og med tofupølser på toppen.

 

Skrevet af Mikkel Damborg

Majs- og kartoffelgrød med æbler og løg

Start med at skrælle kolperne. Sæt den ene i ovnen på 150g. varmluft

Den mest vinterlige vintersuppe

Denne varmende, lækre og nemme suppe passer perfekt til årstiden - den er en god måde at få brugt masser af vintergrønt, og samtidig et godt eksempel på en ret, som ikke rigtigt kan laves succesfuldt på andre tidspunkter af året. Det er netop nu, hvor kålen har omdannet mange af sine kulhydrater til sukkerstoffer og er ekstra sød, at retten rigtigt kan blive lækker.

Suppen gør sig glimrende med kød, og leger med smagsnuancer fra klassiske sursøde og røgede kålserveringer, men kan sagtens stå alene som vegansk ret, hvis fonden er kraftig nok.

Quinoa-deller

Kog quinoa og kartofler. Riv gulerødderne på et rivejern. Blend derefter quinoa, kartofler og gulerødder til en fars med stavblender. Hvis man ikke har en stavblender kan ingredienserne moses sammen med fingrene, dette giver dog en lidt grovere fars. Hak de soltørede tomater og basilikum fint og tilsæt farsen sammen med salt og pepper. Form små deller og fordel dem på en bageplade. Pensl dellerne med olie og bag dem i ovenen ved 200 grader i ca 30 min.

Disse deller er italiensk inspireret, men kan krydes med mange andre lækre krydderier.

Blå kartoffel chips

Denne opskrift er et forsøg på at lave sundere chips. Chipsene kan spises enten som crunch ovenpå en suppe, evt. jordskokkesuppen fra sidste uge eller bare som en chip. Da chipsene er lavet uden brug af olie og salten derfar har svært ved at hænge ved anbefales det optimalt at man bruger den som tilbehør til andet eller har en dip at døppe chipsene i, eks. en anden af ugens opskrifter, persillepesto. Man kan bruge næste alle slags rodfrugter, specielt elsker jeg selv også jordskokkechips.

Vegansk stamppot med grønkål

En simpel, mættende, billig og grønkålsfortærrende gang komfortfood. Tyvstjålet fra det ellers oversete hollandske køkken, og lettere fordærvet med sit fravær af røget kød og med tilføjelse af syrligt æble og hasselnød. Men lækker, det er denne gang hollandske kartoffelmos på fynsk lokalmanér. 

1. Skræl kartofler, skyld grønkålen grundigt, pil løg og hvidløg.
2. Rip grønkålen og skær kartoflerne i ca. 3 centimer tern og løgene i 1 centimerer. Hvidløg snittes fint.
3. Kom grønkål, kartofler, løg og hvidløg i en gryde og overhæld med kogende vand. Uden tilsat salt.

Cremet rodfrugtsuppe

Smelt ghee/ kokosolie i en gryde ved middel varme. Tilsæt løg og steg i ca. 10 min, de skal ikke blive brune, men bevare deres fyldne farve og blive bløde, derfor ved middelvarme. Tilsæt rodfrugter og chili og steg i yderligere 5 min. Tilsæt vand, grøntsagtboullion og laurbærblade og kog til rodfrugterne er møre, ca. 10-15 min. Tag nu laurbærbladene op og blend det hele med en staublender. Smag til med salt. 
Server straks, evt. med sprøde rodfrugtschips til. 

Af Maria Lund Kloster

Kartofler med Chiliolie

Skræl og kog karrtoflerne, lad dem køle og skær dem så i mindre stykker

Hak Chili og hvidlæg, og blend alle indgredienserne til chiliolien.

Vend kartoflerne i olien.

Nye kartofler i tomatmole

Start med at skrælle og snitte løg, selleri, chili og hvidløg fint. Varm herefter olien op og steg det grønne ved lav varme til det er guldent og blødt. Tilsæt så tomaterne i grofthakkede versioner. Lad stå og simre i til tomaterne er kogt ud, og tilsæt så eddike. Skrub kartoflerne imens tomaterne koger ind.

Imens molen koger igen koger ind, koges kartoflerne i spilkogende, saltet vand. Vær påpasselig med de nye kartofler. På denne årstid er de ved at nå et stadie, hvor de skal have lidt mere end man tror. 

Sider

Abonnér på RSS - kartofler