Hjem / Opskrift Kategori / Kartoffel

Kartoffel

Rodfrugtemos

Skrald rodfrugterne, skær dem i tern og kog dem i vand med lidt salt.

Mos og tilsæt de øvrige ingredienser.

Her serveret med ris og linser samt revet gulerod med tranebær, olivenolie og citron.

 

(skrevet af Mikkel Damborg)

Fynsk pizza-snack med aubergine-dip

Skær aubergine i skiver og peberfrugt i to halvdele - pensl med olie og sæt i ovnen ved 200 grader. Bag indtil begge dele er møre og har fået farve (dog ikke brændt). Ca. ti min. til peberfrugten og lidt længere tid til auberginen.

Imens det bager kan du lave pizzaen…

Kartoffeldeller

Selv, prøver jeg at undgå, at spise så meget kød. Det er en svær udfordring for jeg har tidligere været den store kødelsker. Normalt er jeg ikke meget for at erstatte indholdet i klassiske retter med eks. grøntsager som man eks gør med blomkålspizza, men lige netop denne ide med kartoffeldeller tiltalte mig lidt og fik mundvandet til at løbe, så det måtte jeg altså bare prøve. Derudover er de såresimple, så en god ret til en travl hverdag.  

Svensk pølseret vol. 2

Skrub grundigt kartofler og jordskokker og skær dem i mundgotte bidder. Evt. skræl dem hvis ikke du bryder dig om skrællen. Kog jordskokkerne i 5 min. Skær nu pølserne og chorizoen ud i skiver af 0,5-1 cm tykkelse. Pil og hak løget. Varm olien i en saurterpande og svits løgene i ca. 2 min. tilsæt nu paprika, pølser, jordskokker og kartofler og lad det svitse i 5 min til det bliver gyldent. Tilsæt nu tomatpuré, fløde og mælk og bland det hele godt sammen. Lad retten simre ved middel varme i ca. 30 min eller til jordskokker og kartofler er møre. Smag til med salt og peber. 

Hønsekødssuppe

Dag 1.
Tag alle elementer til grundsuppen og put dem i en stor gryde. Overhæld med vand så det dækker, sæt låg på gryden og tænd på laveste blus. Lad stå til næste aften. Skum gerne tre gange undervejs, omend der ved så svag varme ikke vil forekomme meget skum. 

Dag 2. 
Før der spises. 
Si suppen, og kasser alt andet end hønsekødet (det pilles forsigtigt af skrogene)

Aloo Jeera og chapati

Den 16. november 2013 slog Odense Fødevarefællesskab og Ulandsforeningen Svalerne dørene op til restaurantdag a'la Bangladesh.
For et 30 kroner kunne man sætte tænderne i en lækker bengalsk frokost lavet på fynske økoafrgøder.
Menuen var vegansk og stod på Aloo Jeera, som er en stegt, krydret kartoffelret, serveret med chapatibrød og mild æblechutney.
Læs mere om arrangementet her

Jordskokkemos med vinterkarse (og lam) - kød/vegetarisk

Til 4 personer 500 g kartofler 500 g jordskokker 1 spsk. smør salt, friskkværnet peber (500 g lammefilet) olie 1 lille håndfuld vinterkarse, brøndkarse eller alm. karse 2 spsk. ristet løg Gør sådan: 1. Skræl kartofler og jordskokker. Skær i mindre stykker, og kom i en gryde med vand. Kog møre i ca. 20 min. 2. Hæld væden fra, men gem 1 dl til mosen. Kom 1 spsk. smør i gryden, og mos til mos. Smag til med salt og peber. 3. Drys kødet med salt og peber, og brun det godt i smør og olie på en pande. Skru ned for varmen, og steg videre i 5-6 min.

Kartoffelkage - glutenfri

Til 10 personer = en springform med diameter på cirka 22 cm Ingredienser: 100 g valnødder 100 g smør 2 dl sukker 3 stk æg 250 g kogte kolde kartofler 1 økologisk citron Smør til formen Flormelis til pynt Fremgang: Sæt ovnen på 175 grader. Kom valnødder i en foodprocessor og knus dem godt (eller i en plastikpose, læg den under et klæde og bank med en kagerulle). Smelt smørret. Kom æg og sukker i en skål og pisk begge dele godt sammen. Mos kartoflerne godt og vend i dejen. Vend smørret heri. Vend nødderne heri. Riv citronskal fint og kom i dejen. Smør en springform.

Rødbedesuppe - vegetar/kød

Til 4 personer 600 gr rødbeder 200 gr kartofler 100 gr røget bacon i tern (kan undlades) 1 fed hvidløg 1 tsk stødt korriander 1L bouillon - efter ønske Skræl rødbederne og riv groft. Skræl kartofler og skær i mundrette stykker. Steg baconen i en gryde til det er sprødt. Tilsæg rødbeder, kartofler, presset hvidløg, korriander og bouillon. Lad simre under låg ved svag varme i ca. 30 min. Purløgscreme: 2dl græsk yoghurt 10 % 1 bundt purløg evt. friskrevet peberrod salt og friskkværnet peber Rør yoghurt og klippet purløg - og evt peberrod - sammen. Smag til med salt og peber

Kartoffelterrin-vegetarisk

4prs. 1 kg. kartofler 2 skalotteløg 1 fed hvidløg 3 kviste rosmarin 1 spsk smeltet smør 1 spsk olivenolie Skræl kartoflerne, riv dem på et groft rivejern og pres væden ud af dem. Pil løg og hvidløg, og hak dem helt fint. Bland revet kartoffel med løg, hvidløg, hakket rosmarin og andefedt. Vend det hele godt rundt så krydderierne bliver jævnt fordelt. Smør en form (postej/rugbrøds-) med olivenolie, og pres kartoffelblandingen Godt ned i formen, så overfladen bliver jævn. Kom folie hen over formen. Bag terrinen i ovnen ved 180 grader i 70-80min., tag folien af halvvejs, og giv

Sider

Abonnér på Kartoffel