Hjem / Opskrift Kategori / Kartoffel

Kartoffel

rejekager med brændenælde

Skrup bagekartoflerne grundigt, skær dem i mindre stykker og kog dem møre i usaltet vand. 

Klargør imellemtiden brændenælderne, og hak dem fint sammen med hvidløgene. 

Find en stor skål, og knus kartoflerne heri. Tilsæt æg, rejer og urter, og rør massen sammen. Tilsæt evt. mel, for at få massen til at blive mindre våd. Den må gerne være klistret, men skal heslt hænge nok sammen til at den kan formes til små bøffer. 

Kartoffelsuppe med brændenælder

Simpel men god suppe, hvor det siger sig selv, at fonden er altafgørende, og at det ikke går med kartofler som ikke smager af noget. 
Steg løgene bløde i lidt olie. imens kartoflerne skrælles. Skær kartofler og østershatte i mundrette tern, giv dem en tur rundt i olien når løgene er stegt helt gennemsigtige, og tilsæt fonden. Lad kartoflerne kog møre.

Rodfrugtemos

Skrald rodfrugterne, skær dem i tern og kog dem i vand med lidt salt.

Mos og tilsæt de øvrige ingredienser.

Her serveret med ris og linser samt revet gulerod med tranebær, olivenolie og citron.

 

(skrevet af Mikkel Damborg)

Fynsk pizza-snack med aubergine-dip

Skær aubergine i skiver og peberfrugt i to halvdele - pensl med olie og sæt i ovnen ved 200 grader. Bag indtil begge dele er møre og har fået farve (dog ikke brændt). Ca. ti min. til peberfrugten og lidt længere tid til auberginen.

Imens det bager kan du lave pizzaen…

Kartoffeldeller

Selv, prøver jeg at undgå, at spise så meget kød. Det er en svær udfordring for jeg har tidligere været den store kødelsker. Normalt er jeg ikke meget for at erstatte indholdet i klassiske retter med eks. grøntsager som man eks gør med blomkålspizza, men lige netop denne ide med kartoffeldeller tiltalte mig lidt og fik mundvandet til at løbe, så det måtte jeg altså bare prøve. Derudover er de såresimple, så en god ret til en travl hverdag.  

Svensk pølseret vol. 2

Skrub grundigt kartofler og jordskokker og skær dem i mundgotte bidder. Evt. skræl dem hvis ikke du bryder dig om skrællen. Kog jordskokkerne i 5 min. Skær nu pølserne og chorizoen ud i skiver af 0,5-1 cm tykkelse. Pil og hak løget. Varm olien i en saurterpande og svits løgene i ca. 2 min. tilsæt nu paprika, pølser, jordskokker og kartofler og lad det svitse i 5 min til det bliver gyldent. Tilsæt nu tomatpuré, fløde og mælk og bland det hele godt sammen. Lad retten simre ved middel varme i ca. 30 min eller til jordskokker og kartofler er møre. Smag til med salt og peber. 

Rugbrødschips med rillette eller kartoffel

Har du en pålægsmaskine er det nu den skal bruges. Selv har jeg en skøn gammel håndreven dansk model, jeg ikke ville bytte væk for min førstefødte. 

Skær rugbrødet i ultratynde skiver. Det kan sagtens klares med en god brødkniv, men resultatet bliver ikke helt så godt, og det tager længere tid.

Læg herefter de mange skiver ud på et bageplade beklædt med papir, kun et lag, og stil pladen i en forvarmet ovn på 150grader. Lad dem stå i ovnen indtil alle skiver er helt tørre og sprøde. Det tager ca. 10 min. Tag dem ud og lad dem køle af. 

Hjertebøffer med mos & forårshvidløg

Skræl kartofler og jordskokker og snit dem fint. Lad dem koge i usaltet vand, til de er møre og mosbare. 

Lidt før rodfrugterne når dette stadie, sættes bøfferne over ved høj varme på en stegepande. De skal have 2 min på hver side. 

Tilsat salt og lad herefter bøfferne hvile af panden, imens rodfrugterne moses, vendes med olie og smages til med salt og peber. Imens disse moses, hældes de fintsnittede hvidløg på stegepanden, og pande og hvidløg koges af med æblemost.

Pirog med kartoffel, flækært og kål

Start med at sætte flækærterne til at koge. De skal have længst (ca. 40min). Skræl så kartoflerne, og skær dem i 1.5centimerters terninger.  Sæt dem til kogning i saltet vand, til de er møre. Skræl så løget, snit det fint og steg det gyldent sammen med fennekilfrø og sesam.

Imens der steges og koges, ælter man dejen sammen. Først blandes vand, gær og salt, hvorefter melet tilføjes lidt efter lidt. Dejen skal være så fast, at den kan rulles tyndt ud.

Hønsekødssuppe

Dag 1.
Tag alle elementer til grundsuppen og put dem i en stor gryde. Overhæld med vand så det dækker, sæt låg på gryden og tænd på laveste blus. Lad stå til næste aften. Skum gerne tre gange undervejs, omend der ved så svag varme ikke vil forekomme meget skum. 

Dag 2. 
Før der spises. 
Si suppen, og kasser alt andet end hønsekødet (det pilles forsigtigt af skrogene)

Sider

Abonnér på Kartoffel