Hjem / Opskrift Kategori / jordskokker

jordskokker

Tærte med skorzonerrødder & jordskokker

Fremgangsmåde:

Grøntsagerne rives fint og steges på panden med smør og olie. Skallen fra 1 citron rives henover, den hakkede timian tilsættes og der drysses med balsamico sv.t. til ca 2 spsk eller efter smag. Smag evt til med en smule salt, men den skal hellere være undersaltet end oversaltet. Steg i ca 15 min.

Æggemassen laves ved at piske æg sammen med cremefraiche og godt med friskkværnet peber.

Grøntsagsmassen blandes med æggemassen og hældes ovenpå filodej i et smurt tærtefad/bradepande. Der drysses med revet ost og bacon kommes på til sidst.

Vaniljebagte jordskokker og gulerødder med spicy sennepsdressing

Denne her lidt anderledes måde at krydre rodfrugterne på, gør sig både godt som tilbehør til gode, krydrede retter eller i en salat. Den spicy dressing giver et dejligt twist, der luner godt på denne årstid :-) 

Salat med jordskokker, pærer & hasselnødder

Jordskokkerne skrælles og snittes fint. Vendes straks med en blanding af honning, olie og citronsaft.

Pæren snittes fint og lægges ovenpå jordskokkerne.

Der pyntes med de grofthakkede hasselnødder, hampefrø samt citrontimian. 

En god parmesan høvles let over retten.

 

Er god som tilbehør til fisk, kylling og andet kød.

 

/Marianne Holm

Cremet rodfrugtsuppe

Smelt ghee/ kokosolie i en gryde ved middel varme. Tilsæt løg og steg i ca. 10 min, de skal ikke blive brune, men bevare deres fyldne farve og blive bløde, derfor ved middelvarme. Tilsæt rodfrugter og chili og steg i yderligere 5 min. Tilsæt vand, grøntsagtboullion og laurbærblade og kog til rodfrugterne er møre, ca. 10-15 min. Tag nu laurbærbladene op og blend det hele med en staublender. Smag til med salt. 
Server straks, evt. med sprøde rodfrugtschips til. 

Af Maria Lund Kloster

Svensk pølseret vol. 2

Skrub grundigt kartofler og jordskokker og skær dem i mundgotte bidder. Evt. skræl dem hvis ikke du bryder dig om skrællen. Kog jordskokkerne i 5 min. Skær nu pølserne og chorizoen ud i skiver af 0,5-1 cm tykkelse. Pil og hak løget. Varm olien i en saurterpande og svits løgene i ca. 2 min. tilsæt nu paprika, pølser, jordskokker og kartofler og lad det svitse i 5 min til det bliver gyldent. Tilsæt nu tomatpuré, fløde og mælk og bland det hele godt sammen. Lad retten simre ved middel varme i ca. 30 min eller til jordskokker og kartofler er møre. Smag til med salt og peber. 

Jordskokker med purløg

Skrub jordskokkerne grundigt og put dem i et smurt fad (der kan tåle ovn/grill). Drys med salt. Bag dem møre i ovn/grill (180 grader) i ca. 30 min. (Tiden afhænger lidt af om du ønsker konsistens som en mos eller mere groft, hvis mos skal de bage længere til de er helt bløde, mine var lidt grove da vi helst spiser dem med bid i).

Skær jordskokkerne i grove tern og rør dem sammen med smør (mængde efter behag, vi brugte ca. 75 g) og grofthakket purløg.

Smag til med salt og peber.

 

Kylling i stegeso

 

Skræl gulerødder, pastinakker og skrub jordskokkerne. Skær alle 3 dele i grove tern og læg dem i bunden af en stegeso (her brugte jeg en stor støbejernsgryde med låg der tåler at komme i ovnen. Dryp grøntsagerne med olie og æblecider.

 

Hak krydderurterne fint og riv skallen af begge citroner, bland krydderurter, citronskal, salt og peber og gnid kyllingen godt ind i blandingen. Skær citronerne i skiver og hak hvidløgsfeddene groft og put det ind i kyllingen(gem nogle citronskiver til at lægge ovenpå kyllingen).

Muslinger med jordskokker og hvide bønner

Rens muslinger for tang og sand, og skyld dem grundigt (de kan evt. købes renset). Muslingerne skal lukke sig når der bankes på dem, ellers skal de kasseres.

Rens og snit alle grøntsagerne i små tern (ca. 1x1 cm), hvidløg mindre!

Sauter grøntsagerne i olie/smør med timian kvistene i 5-8 min i en stor gryde. Tilsæt salt og peber samt hvidvin og muslinger og damp muslingerne ved høj varme i 5 min (til de åbner sig). Hæld bønnerne i og vend det hele godt rundt og lad det stå yderligere 2 min på varmen.

Tag af varmen og drys med snittet forårsløg.

Tarteletfyld af jordskokker, skorzonerrod og champignon.

Start med at skruppe jordskokkerne grundigt rene med en køkkensvamp. Det tager sin tid... så er det sagt. Læg herefter de nu rene knolde i et ovnfast fad, overhæld med olie og sæt dem i ovnen i en times tid ved 175g - Eller indtil alle knolde er helt bløde inden under skindet.

Chips af jordskokker

Skræl eller rens jordskokkerne grundigt, og skræl det så i skiver med den skræller eller riv dem fint på et mandolinjern. Som de bliver færdigskivede lægges jordskokkerne i isvand, for at opnå ekstra sprødhed og for at undgå misfarvning.

Sider

Abonnér på jordskokker