Hjem / Opskrift Kategori / hasselnødder

hasselnødder

Salat med jordskokker, pærer & hasselnødder

Jordskokkerne skrælles og snittes fint. Vendes straks med en blanding af honning, olie og citronsaft.

Pæren snittes fint og lægges ovenpå jordskokkerne.

Der pyntes med de grofthakkede hasselnødder, hampefrø samt citrontimian. 

En god parmesan høvles let over retten.

 

Er god som tilbehør til fisk, kylling og andet kød.

 

/Marianne Holm

Friske hasselnødder med græskarmos og hvidløgs-humle olie.

Retten her er simpel, og er tiltænkt at komplimentere de friske hasselnødders lækre smag. Den var blandt smagsprøverne til "Gaden som lærred" arrangementet til arkitekturens dag 2015. Vi har her i 2015 et fantastisk år til hasselnødder, både hvad gælder kvantitet og kvalitet, så det er bare med at få dem sanket, høstet, købt m.v. og spist i store mængder. Øger man mængderne her, kunne retten sagtens være en rigtig fin gang aftensmad.

Start med at lave de tre delelementer.
 

Lune kikærter med rosenkål og æbler

Hæld vandet fra kikærterne, skyl dem med rent vand og hæld dem i en gryde med frisk vand sammen med hvidløg og timian og kog efter anvisning på pakken. Hæld vandet med timian og hvidløg væk.

Smelt smør og olie i en høj pande ved medium varme og steg løget et par min, tilsæt kikærterne og steg med yderligere et par minutter. Tilsæt æbletern og rosenkål og steg yderligere 3-4 min eller til ønsket konsistens.

Tag af varmen, tilsæt citronskal, citronsaft, kapers, hasselnødder og persille og vend det rundt. Smag til med salt og peber.

Palmekål i Mormordressing

Kog fløden op og tilsæt citronsaft, salt, peber og skal. 
Skyld og tør i mellemtiden kålen godt og hak den groft.
Tilsæt kålen til fløden, vend rundt og lad stå i et minut, tilsæt det sursøde element og anret i skåle med hakket hasselnød eller mandel.

Frikadeller med hasselnød

Opvarm pande ved middel varme, skær løgene i fine tern og lad dem blive gyldne i smør på panden. Hak hasselnødderne groft og bland herefter alle ingredienser sammen. Er dejen meget våd kan ekstra kød, lidt mel eller husk tilsættes.

Opvarm en grilpande med godt med fedtstof. Form frikadellerne med en ske, og læg dem på panden som de bliver færdige. Hold øje med konsistensen af de stegende undervejs – de skal være gennemstegt men ikke tørre. Føl, prik og smag dig frem.

Pære Belle Helene med hasselnød og råkakao

Sæt kakaobønnerne til udblødning i lunt vand.

Start så med at skrælle pærerne forsigtigt. Er det en pæresort med stort kernehus (spis dig evt. Frem), så fjern forsigtigt dette med en urtekniv, startende fra pærens bund.

Lad sukker/honning koge op i vandet sammen med vaniljen, og tilsæt pærer. Lad disse koge møre i vandet ved svag varme, og tag dem op.

Paprikahasselnødder


Bland vand og salt i en gryde, og varm op til saltet er opløst. Afskal i mellemtiden hasselnødderne, og put dem i gryden sammen med resten af ingredienser. Kog op og lad nødderne trække i femten minutter.

Læg herefter de våde hasselnødder på en bageplade med bagepapir, og sæt til tørring i en ovn ved 100 grader varmluft. Tag pladen ud når de er tørre (ca. 30 min alt efter ovn).

Saltede hasselnødder

Bland vand og salt i en gryde, og varm op til saltet er opløst. Afskal i mellemtiden hasselnødderne, og put dem i gryden. Kog op og lad nødderne trække i femten minutter.

Læg herefter de våde hasselnødder på en bageplade med bagepapir, og sæt til tørring i en ovn ved 100 grader varmluft. Tag pladen ud når de er tørre (ca. 30 min alt efter ovn).

Svedjeruggrød med hasselnødder

Svedjerug er en oldnordisk kornsort med en fantastisk spændende historie, der trækker tråde helt tilbage til landbrugets gennembrud i norden. Den er værd at finde andetssteds, en dag man føler sig lidt nørdet. Kornet er imidlertid ikke kun en god historie. Det er samtidig en lækker, proteinholdig kornsort, der kan blive til den mest cremede grød, helt uden hjælp fra mejeriprodukter. Man kan dog sagtens smide en enkelt smørklat i tilsidst, hvis man føler for det.

Abonnér på hasselnødder