Hjem / Opskrift Kategori / hasselnød

hasselnød

Vegansk stamppot med grønkål

En simpel, mættende, billig og grønkålsfortærrende gang komfortfood. Tyvstjålet fra det ellers oversete hollandske køkken, og lettere fordærvet med sit fravær af røget kød og med tilføjelse af syrligt æble og hasselnød. Men lækker, det er denne gang hollandske kartoffelmos på fynsk lokalmanér. 

1. Skræl kartofler, skyld grønkålen grundigt, pil løg og hvidløg.
2. Rip grønkålen og skær kartoflerne i ca. 3 centimer tern og løgene i 1 centimerer. Hvidløg snittes fint.
3. Kom grønkål, kartofler, løg og hvidløg i en gryde og overhæld med kogende vand. Uden tilsat salt.

Friske hasselnødder med græskarmos og hvidløgs-humle olie.

Retten her er simpel, og er tiltænkt at komplimentere de friske hasselnødders lækre smag. Den var blandt smagsprøverne til "Gaden som lærred" arrangementet til arkitekturens dag 2015. Vi har her i 2015 et fantastisk år til hasselnødder, både hvad gælder kvantitet og kvalitet, så det er bare med at få dem sanket, høstet, købt m.v. og spist i store mængder. Øger man mængderne her, kunne retten sagtens være en rigtig fin gang aftensmad.

Start med at lave de tre delelementer.
 

Palmekål i Mormordressing

Kog fløden op og tilsæt citronsaft, salt, peber og skal. 
Skyld og tør i mellemtiden kålen godt og hak den groft.
Tilsæt kålen til fløden, vend rundt og lad stå i et minut, tilsæt det sursøde element og anret i skåle med hakket hasselnød eller mandel.

Frikadeller med hasselnød

Opvarm pande ved middel varme, skær løgene i fine tern og lad dem blive gyldne i smør på panden. Hak hasselnødderne groft og bland herefter alle ingredienser sammen. Er dejen meget våd kan ekstra kød, lidt mel eller husk tilsættes.

Opvarm en grilpande med godt med fedtstof. Form frikadellerne med en ske, og læg dem på panden som de bliver færdige. Hold øje med konsistensen af de stegende undervejs – de skal være gennemstegt men ikke tørre. Føl, prik og smag dig frem.

Pære Belle Helene med hasselnød og råkakao

Sæt kakaobønnerne til udblødning i lunt vand.

Start så med at skrælle pærerne forsigtigt. Er det en pæresort med stort kernehus (spis dig evt. Frem), så fjern forsigtigt dette med en urtekniv, startende fra pærens bund.

Lad sukker/honning koge op i vandet sammen med vaniljen, og tilsæt pærer. Lad disse koge møre i vandet ved svag varme, og tag dem op.

Paprikahasselnødder


Bland vand og salt i en gryde, og varm op til saltet er opløst. Afskal i mellemtiden hasselnødderne, og put dem i gryden sammen med resten af ingredienser. Kog op og lad nødderne trække i femten minutter.

Læg herefter de våde hasselnødder på en bageplade med bagepapir, og sæt til tørring i en ovn ved 100 grader varmluft. Tag pladen ud når de er tørre (ca. 30 min alt efter ovn).

Saltede hasselnødder

Bland vand og salt i en gryde, og varm op til saltet er opløst. Afskal i mellemtiden hasselnødderne, og put dem i gryden. Kog op og lad nødderne trække i femten minutter.

Læg herefter de våde hasselnødder på en bageplade med bagepapir, og sæt til tørring i en ovn ved 100 grader varmluft. Tag pladen ud når de er tørre (ca. 30 min alt efter ovn).

Svedjeruggrød med hasselnødder

Svedjerug er en oldnordisk kornsort med en fantastisk spændende historie, der trækker tråde helt tilbage til landbrugets gennembrud i norden. Den er værd at finde andetssteds, en dag man føler sig lidt nørdet. Kornet er imidlertid ikke kun en god historie. Det er samtidig en lækker, proteinholdig kornsort, der kan blive til den mest cremede grød, helt uden hjælp fra mejeriprodukter. Man kan dog sagtens smide en enkelt smørklat i tilsidst, hvis man føler for det.

Dampet grønkål og hasselnødder-vegetarisk

Hak grønkålen groft. I en gryde vendes grønkål sammen med appelsinsaft og havsalt. Tænd for varmen og lad kålen dampe i appelsinsaften til den er næsten mør, men stadig har bid. Hæld væden fra og vend olivenolien i. Tilsæt de grofthakkede hasselnødder, smag til med havsalt og friskkværnet sort peber og server straks. Godt til en krydret kødret; måske en kylling gnedet i karrypulver.

Abonnér på hasselnød