Hjem / Opskrift Kategori / chili

chili

græskarrisotto

Der er mange skoler og tilgange til risotto. Denne er simpel, hurtig og måske ikke vanvittig elaboreret, men resultatet er lækkert. Her vil tør eller let sød vermouth* nok passe bedst, men hvidvin eller en let øl kombineret med eddike kan også bruges.

Start med at skrælle og snitte løg og hvidløg fint, snit chilien og ingefæren og steg det ved middel varme i en tykbundet gryde i en blanding af smør og olie. Når løgene er let gyldne tilsættes fintsnittet selleri, og herefter fintsnittet gulerod. Bruger man squash tilsættes de nu. Varm i mellemtiden fonden op og mål risene op.

Vandmelonsalat med mynte, forårsløg & chili

 

 

Alle ingredienserne blandes og der dryppes med friskpresset limesaft & balsamico.
Serveres som tilbehør til lækkert økologisk kød :-)

/Marianne Holm

 

 

Gulerodscurry med valnødder

En bastardret af format... men nøj det smager godt. 

Syltede grønne tomater

Tomaterne rengøres og prikkes med en spids gaffel. De store halvveres. 

Eddike, vand, sukker, vaniljekorn + stang koges op med chili og kanelstængerne. Koger små 10 min. 

Tomaterne kommes i lagen og der koges op igen, ca 7-10 min.

Gryden sættes på køl til næste dag, hvor kogelagen koges op igen. Denne gang uden tomaterne, der er kommet på skoldede eller atamonrengjorte glas.

Hæld den indkogte lage over tomaterne og stil dem på køl.

Lagen er også god til at hælde over modne pærer :-)

/Marianne Holm

risotto med morgenfrueblade

Der er mange skoler og tilgange til risotto. Denne er simpel, hurtig og måske ikke vanvittig elaboreret, men resultatet er lækkert. En frugtig italiensk vermouth* passer godt til blomsternoterne i retten, men god hvidvin eller en let øl kombineret med eddike kan også bruges.

Start med at skrælle og snitte løg og hvidløg fint, snit chilien og steg det ved middel varme i en tykbundet gryde i en blanding af smør og olie. Når løgene er let gyldne tilsættes fintsnittet selleri, og herefter fintsnittet gulerod. Varm i mellemtiden fonden op, vej morgenfruebladene af og mål risene op.

Tacos med sensommerfyld

I august og september er der vitterligt ikke mange områder i verden, der kan måle sig med det fynske overflødighedshorn af fantastiske råvarer. En lang og kølig, men lys sommer kulminerer i et kort, men mundvandsfremkaldende øjeblik, hvor slidte paroler om Fyn som Danmarks Provence pludseligt giver mening.

Melonsalat med pesto og chili

Det er helt vildt, man kan få så gode fynske meloner, som dem Broendegården leverer til os i år. Og så er de endda økologiske.

Denne salat udnytter, at Aji Benito chilien, som kan købes af Den Økologiske Chilifarm i Syrengårdens gårdbutik, og måske hos os senere på året, har en fantastisk smag af frugt som fersken, nektarin eller melon, og derfor passer glimrende sammen med den dybe melonsødme fra netmelonen... Men kan den ikke skaffes, kan andre syrlige chilier bruges.

Røsti af spaghettisquash med laks og palmekål

 

Spaghettisquash'en halveres og tømmes for kerner. Hæld lidt olivenolie over og krydr med salt/peber. Kommes i en 200 grader varm ovn i ca 35-40 min. 

Derefter rives det og blandes med de øvrige ingredienser.

Derefter steges det i små klatter i rigeligt varm olievenolie indtil det har en god brun stegeskorpe. Ligges kortvarigt over på sugende køkkenrulle eller tilsvarende. 

 

Palmekålen svitses kortvarigt i lidt olie.

 

Laksen bages i ovnen på ca. 200 grader  i ca 25 min.

 

/Marianne Holm

Rosmarindeller i tomatsauce med spaghettigræskar

1. Græskaret halveres og tømmes for kerner. Hæld lidt olivenolie over og krydr med salt/peber. Kommes i en 200 grader varm ovn i ca 35 min.

2. Ingredienserne til kødbollerne blandes og formes til små boller, der kommes i et ovnfast fad drysset med olivenolie ca. 25 min. 3. Tomatsaucen blandes og koger ind i ca. 20 min.  4. Palmekålen varmes i lidt olie og smages til med lidt salt. 5. Inden servering rives græskaret med en gaffel, så det ligner spaghetti. /Marianne Holm


Cremet rodfrugtsuppe

Smelt ghee/ kokosolie i en gryde ved middel varme. Tilsæt løg og steg i ca. 10 min, de skal ikke blive brune, men bevare deres fyldne farve og blive bløde, derfor ved middelvarme. Tilsæt rodfrugter og chili og steg i yderligere 5 min. Tilsæt vand, grøntsagtboullion og laurbærblade og kog til rodfrugterne er møre, ca. 10-15 min. Tag nu laurbærbladene op og blend det hele med en staublender. Smag til med salt. 
Server straks, evt. med sprøde rodfrugtschips til. 

Af Maria Lund Kloster

Sider

Abonnér på chili