Hjem / Opskrift Kategori / bladselleri

bladselleri

græskarrisotto

Der er mange skoler og tilgange til risotto. Denne er simpel, hurtig og måske ikke vanvittig elaboreret, men resultatet er lækkert. Her vil tør eller let sød vermouth* nok passe bedst, men hvidvin eller en let øl kombineret med eddike kan også bruges.

Start med at skrælle og snitte løg og hvidløg fint, snit chilien og ingefæren og steg det ved middel varme i en tykbundet gryde i en blanding af smør og olie. Når løgene er let gyldne tilsættes fintsnittet selleri, og herefter fintsnittet gulerod. Bruger man squash tilsættes de nu. Varm i mellemtiden fonden op og mål risene op.

Grøn juice - greenie

Nedestående er Marias vejledning på at lave en lækker grøn juice med selleri. Man kan på denne tid af året vælge at benytte gulerodstoppe i stedet for selleri. 

Sprød sommersalat

Snit bladselleri og fennikel fint på tværs, brug evt. et mandolinjern. Snit ligeledes spidskålen fint. Bland alle tre i en skål.
Rør nu alle ingredienserne til dressingen sammen. Sørg for at røre sukkeren helt ud. Tynd evt. med lidt vand, hvis man synes konsistensen er for tyk, men kun meget lidt vand af gangen. Smag dressingen til med sukker, citronskal og citronsaft. Bland nu den mængde dressing i salaten man finder passende og opbevar evt. resterende i en bøtte på køl.  
Halver eller hak jordbærene i tern og bland dem i salaten eller drys udover. 

Muslinger med jordskokker og hvide bønner

Rens muslinger for tang og sand, og skyld dem grundigt (de kan evt. købes renset). Muslingerne skal lukke sig når der bankes på dem, ellers skal de kasseres.

Rens og snit alle grøntsagerne i små tern (ca. 1x1 cm), hvidløg mindre!

Sauter grøntsagerne i olie/smør med timian kvistene i 5-8 min i en stor gryde. Tilsæt salt og peber samt hvidvin og muslinger og damp muslingerne ved høj varme i 5 min (til de åbner sig). Hæld bønnerne i og vend det hele godt rundt og lad det stå yderligere 2 min på varmen.

Tag af varmen og drys med snittet forårsløg.

Hønsekødssuppe

Dag 1.
Tag alle elementer til grundsuppen og put dem i en stor gryde. Overhæld med vand så det dækker, sæt låg på gryden og tænd på laveste blus. Lad stå til næste aften. Skum gerne tre gange undervejs, omend der ved så svag varme ikke vil forekomme meget skum. 

Dag 2. 
Før der spises. 
Si suppen, og kasser alt andet end hønsekødet (det pilles forsigtigt af skrogene)

Palæobolognese

Skær løg, gulerod og stængler af blegselleri i små tern og steg dem gylne i en pande. Hæld pandens indhold over i en trykkoger eller gryde, og brun derefter kødet på panden sammen med tomatpure. Hæld kødet i gryden sammen vand, æblemost og chili, og kog herefter indholdet i halvanden time i gryde eller 12min i trykkoger. 

Skær imellemtiden resten af det grønne i fine, spaghettilignende strimler, vask panden og steg herefter det strimelde grønt let, til det er en smule mørt. kog herefter hurtigt af med et stænk eddike. 

Mostbrassieret blegselleri

Braisseret blegselleri kan bruges til mangt og meget, fisk, fjerkræ, eller som her stegt nyretap og græskarmos. 
Det essentielle er at der skal være masser af sukker og syre. 

Del blegselleriet op i stængler, skyld dem grundigt og læg dem i et ovnfast fad. 
Skær en hel citron ud i både og fordel bådene udover og imellem stængerne. 
Hæld godt med salt på, og dæk med most til det dækker halvt. Hvis der bruges most skal dette gerne være sødet med most. 
Dæk fadet med staniol og sæt fadet i ovn forvarmet til 175grader. og brassier blegsellerien i ca. 45min. 

Rødbede-fennikel tærte

4-6 personer

Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft).

Bland mel, salt, frø og spidskommen i en stor skål. Skær smørret i små tern og smuldr det i melet, samles med vand. Dejen rulles ud på et meldrysset bord og kommes i smurt tærteform, prikkes med en gaffel og forbages i varm ovn ca. 10-15 min til den er let gylden.

Skræl og riv rødbederne groft på et råkostjern. Skær fennikelerne  i tynde skiver. Varm olien op på panden og steg rødbede og fennikel i ca. 4 min med karry og presset hvidløg. Smag til med salt og peber.

Rodfrugtråkost- vegansk

3 gulerødder 2 spsk. Rapsolie 1 persillerod 1 rødbede 3 stængler bladselleri 1 spsk. Honning ½ bundt mynte 3-4 spsk. æbleeddike eller anden frugteddike Skræl alle rodfrugter og skær dem ud i meget tynde strimler – brug evt. et mandolinjern. Pisk nu æbleeddiken sammen med honning, salt, peber og rapsolien til en frisk dressing. Rodfrugterne er ikke det mest spændende rent smagsmæssigt, så de kræver sin dressing og helst en frisk en af slagsen. Vend rodfrugterne i dressingen, pluk mynten og vend også det i. Smag evt. til med salt og peber.

Kikærter med balsamikoglaseret grønt - vegansk

Ingredienser: 480 g kikærter, udblødt, drænet vægt 2 løg, gerne røde 4 stilke bladselleri 1 fennikel 1 nyt hvidløg eller 3 fed hvidløg 1/2 romainesalathoved 3 spsk olivenolie salt og peber 3 spsk balsamico 6 skiver groft hvedebrød 1 citron i både Tilberedning:

Sider

Abonnér på RSS - bladselleri