Hjem / Nyhed / Westergaards Planteskole

Westergaards Planteskole

Westergaards Planteskole er en af de producenter, der er kommet med i Odense Fødevarefællesskabs hold af leverandører i 2014. Vi har flere gange fået leveret af deres lækre, friske hasselnødder, både til jul og i ugens poser. Her følger et portræt af leverandøren, der er temmeligt enestående i Danmark.

Scenen er sat... 

Det er fantastisk vejr den dag tidligt i november, da fødevarefællesskabet besøger familien Westergaards økologiske planteskole. Sensommeren har, om man så må sige, slået igen mod det ellers milde efterår, og man kan derfor dårligt forestille sig et bedre sted at besøge netop på dette tidspunkt.

Panteskolen ligger omkranset af stubbede marker og små skove et par kilometer uden for Kerteminde, og der er højt til den azurblå himmel og idyl for alle pengene. Ting, der i høj grad også kan siges at karakterisere Danmarks måske eneste økologiske planteskole.

Det er imidlertid ikke kun pittoresk idyl, der præger egnen og planteskolen, der ellers ligger omgivet af andre små økologiske landbrug. Der er også en anden, mere fremadtænkende ånd over sceneriet – der er gang i den på det lille landsted.

 

Alternative markarbejdere

Det er evident, allerede når man kører ned ad den lange indkørsel til planteskolens areal, og på vejen kommer forbi adskillige dyrehold. Der er både gæs, høns, ænder og vildsvin. Sidstnævnte bliver eksperimenterende brugt som jordplejere imellem træerne i familiens forsøgsplantage, hvor gamle som nye kernefrugtsorter afprøves. På besøgsdagen er der smågrise imellem plantagearbejderne, og det er et herligt syn. Vildsvinene ser da også ud til at gøre et godt stykke arbejde, selvom det dog er tydeligt, at de desværre ikke anser tidsler som videre interessant foder.

 

Odenseanske rødder og bred profil

Westergaards startede som vordende projekt i hjertet af Odense - nærmere bestemt i Heltengens Kolonihaver. Her begyndte Lars og Betina sammen begyndte opformere planter. Senere flyttede de de spirende træer til deres nuværende beliggenhed, og planteskolen har siden 2009 været et selvstændigt projekt. Westergaards har primært fokus på frugtbærende træer og nødder – træer der producerer spiseligt afkast, om man så må sige, og der testes sorter på livet løs. Vi bliver da også hurtigt rekrutteret til at sortsbestemme et mystisk æbletræ, der udover at bære velsmagende æbler har undveget sig de ellers veluddannede folks kundskaber, siden de bosatte sig på gården.

Udviklingen af planteskolen begyndte således tilbage i 2003, og udover forsøgsplantage, dyrehold, væksthuse og hvad der ellers hører sig til, huser planteskolen nu også udlejningsboliger til folk, der har brug for et landligt pusterum, samt forsøgsplasttunneller opsat i samarbejde med Fonden for Økologisk Landbrug.

Ydermere har planteskolen indgået et samarbejde med Kerteminde Kommune, og fungerer på denne baggrund som virksomhedscenter. Man kan altså være så heldig at få arbejde på landstedet, og en dag som besøgsdagen er det en behagelig tanke.
 

Hasselnøddesorter & tørringsteknikker

I fødevarefællesskabsregi er det primært Westergaards lækre hasselnødder, der er i spil. Planteskolen har flere gange leveret til fødevarefællesskabet i København, og fra og med denne sæson også til vores fællesskab i Odense. Der står utallige sorter af hasselnødder på Westergaards areal, og for planteskolen gælder det som med alle deres opformeringsprojekter, om at finde de mest egnede til klimaet omkring dem. Der eksperimenteres også med tørringsmetoder. Målet er at kunne tilbyde ikke bare friske hasselnødder, men også tørrede nødder senere på sæsonen, der bibeholder nogle af de friske nødders kvaliteter. På denne måde bør slutprodukter adskille sig markant fra de nødder, man ellers køber i supermarkedet.  

 

Figenprojekt 

Samme tankegang gør sig gældende i planteskolens vordende figenprojekt. Med støtte fra FØL og splinternye koldhustunneller, forsøger Westergaards at opstarte en ny produktion af figen i Danmark. Målet er, gennem sortsafprøvning og forskellige høsttidspunkter, at finde frem til en figensort der adskiller sig markant fra de udenlandske frugter, der kan købes i supermarkedet. De udenlandske plukkes ofte umodne, så de kan holde sig på turen mod nord. Imidlertid har dette stor indflydelse på smagen, og her ser den økologiske planteskole en markedsmulighed. Dog primært i afsætning til lokale gourmetrestauranter… og så forhåbenligt til Odense Fødevarefællesskab

Tekst & Foto af Asger Sommer