Hjem / Nyhed / Majken er foreningens nye forperson

Majken er foreningens nye forperson

På generalforsamlingen i marts valgte vi Majken Jaussi som foreningens nye forperson.
Den 29årige odenseaner er til daglig projektleder på Spis Odense Food Festival, og har bl.a. deltaget i husbyggerprojektet på Vilhelm Werners Plads. Vi syntes, det var tid til at lære vores nyeste bestyrelsesmedlem lidt bedre at kende, så vi satte hende i stævne med en række spørgsmål om hendes forhold til foreningsliv, grøn mad og den nye forpersonsrolle. *

- Hvordan kom du med i Odense Fødevarefællesskab?

Jeg meldte mig ind i januar 2016, efter jeg både havde hørt og læst en del om foreningen. Jeg havde en voksende interesse for økologi og bæredygtighed og så gav det mening at melde sig ind.

- Hvad ledte dig så til at melde dig ind i bestyrelsen?

Jeg meldte mig ind på opfordring fra Asger og Tine, som talte varmt om det. Jeg har længe gerne ville engagere mig mere i foreningen, så da muligheden for at blive en del af bestyrelsen bød sig, kunne jeg ikke sige nej. Fødevarer, økologi og bæredygtighed er områder, som optager mig privat, og derudover ligger arbejdet i fødevarefællesskabet rigtig godt i tråd med mit daglige virke som projektleder hos SPIS! Odense Food Festival. 

Hvad tænker du om økologi og lokale råvarer?

Det er heldigvis emner som efterhånden nyder rigtig stor bevågenhed og det tror jeg bl.a. skyldes, at indkøbsforeninger som Odense Fødevarefællesskab har sat økologi og lokale råvarer i sæson på dagsordenen.

Jeg køber økologisk for at undgå giftstoffer og skadelige kemikalier i min mad og for at spare naturen for en masse pesticider der bliver skyllet ud i vores grundvand.

I forhold til lokale råvarer, så er det at købe lokalt en god måde at støtte op om det lokale erhverv på. Det har også en anden afledt og god effekt -  nemlig at man kan spare kloden for en masse udledt CO2, fordi man ved at spise lokale råvarer ikke skal have fragtet frugt og grønt fra hele verdenen hertil. Jeg tror mange vil blive overraskede over, hvor bredt et udbud af frugt og grønt man faktisk kan dyrke lokalt. Jeg har i hvert fald gennem mit medlemskab i Odense FF fået øjnene op for en masse spændende grønne sager, som jeg ikke anede eksisterede.

Er det så det, der gør en forening som Odense Fødevarefællesskab spændende?

Jeg synes Odense Fødevarefællesskab er spændende fordi det er en medlemsdrevet forening, som bare vokser og vokser. Der bliver søsat så mange spændende ting på initiativ fra meget engagerede medlemmer, og det er fedt at der er plads til det.

F.eks. synes jeg, at Huset på I. Vilhelm Werners Plads, som nu har fået nyt liv og skaber rum på Østre Plads, var et vildt spændende projekt. Jeg blev selv inddraget i projektet, da Huset skulle finde en ny plads at være på, og jeg synes, det er vildt fedt, at andre kan bruge det projekt, som i sin tid blev søsat som forsøg. Det er da et klap på skulderen, at andre finder det som foreningen har skabt værdifuldt.

Noget andet som jeg også synes er interessant ved fødevarefællesskabet er, at foreningen som en del af det odenseanske kulturliv sætter økologi og bæredygtighed på dagsordenen gennem de aktiviteter vi laver. Jeg synes det er en vigtig opgave at oplyse og informere om økologi og bæredygtighed, og det synes jeg, vi kan gøre på en sjov og interessant måde.

Og så er det spændende at møde en masse mennesker med vidt forskellige baggrunde og forudsætninger, som alle har det til fælles, at de går op i, hvad de putter i munden.

Hvad tænker du om, at skulle være forperson for et snart seks år gammelt frivilligt fællesskab?

Jeg glæder mig. Jeg har en fornemmelse af at foreningen er rigtig godt etableret og at der er rigtig gode kræfter, som driver de bærende dele af foreningen, så det bliver rigtig spændende at blive en del af.

Er der noget, du specielt glæder dig, til at komme i gang med?

Jeg glæder mig til at få en bedre føling med alle de ting der foregår i de forskellige grupper i foreningen. Og så glæder jeg mig til at gå i gang med at arbejde for at gøre foreningen plastikfri, som vi vedtog på generalforsamlingen den 26. marts.

Har du erfaring med foreningsarbejde?

Jeg har bl.a. været frivillig i KVINFO, hvor jeg var mentor for en pige med palæstinensiske rødder. Lige nu er jeg frivillig i CCV (Community Center Vollsmose), hvor jeg er med i en PR-gruppe, der bl.a. laver foreningens kommunikationsmateriale.

Hvad driver dit engagement?

Muligheden for at skabe noget fedt i Odense gennem foreningens arbejde.
Fællesskabet og det at lære nye mennesker at kende. 
At lære en masse nyt, både om foreningsarbejde og om økologi og bæredygtighed.

- Udover at være med i fødevarefællesskabet, er du så engageret i andre frivillige fællesskaber eller andre initiativer for god mad og økologi?

Jeg arbejder som projektleder hos SPIS! Odense Food Festival, hvor vi har fokus på at gøre kvalitetsråvarer og den gode smag tilgængelig for alle. Gennem events som forener gastronomi og kultur, vil vi gerne give folk mulighed for at gå på opdagelse i alle de gode ting der rører sig på den gastro-kulturelle scene i Odense og på Fyn. 

Vi glæder os til at se mere til Majken og endnu et skønt års arbejde i foreningen

Foto: Kamille Le Févre Sørensen & Asger Sommer