Hjem / Nyhed / Månedens leverandør - Nørregård

Månedens leverandør - Nørregård

I denne omgang har vi bevæget os ud på Vestfyn og ind i de mørke bygninger, hvor vores vinterforråd gemmer sig. Til gengæld hersker der også liv og glæde andre steder på gården. Her er både børnehave, bosted for udviklingshæmmede, gårdbutik og en masse dyr. Denne måneds leverandør er Nørregården.

 

Økologisk gård siden 1986

Flere af fødevarefællesskabets medlemmer kender allerede til Nørregården. For et par år siden arrangerede medlemmer flere ture til Nørregården, hvor der i fællesskab blev fjernet ukrudt mellem grøntsagerne.

Nørregården har eksisteret som økologisk gård siden 1986, hvor en gruppe nyudlærte biodynamiske landmænd anskaffede sig den og startede et kollektiv med biodynamisk landbrug og ”steiner'ske” traditioner som motor.

I dag ejes og drives Nørregård af Maria og Morten. De bor her med deres børn. Præget af Rudolf Steiners ideer, drives der også en børnehave og et bosted for udviklingshæmmede med 5 beboere, hvoraf 3 er beskæftiget i gårdens landbrug.

 

Rudolf Steiner og biodynamikken

De fleste kender i dag mere til økologi end de kender til biodynamik, men faktisk burde det være omvendt. Biodynamikken blev grundlagt før 2. verdenskrig, mens økologien som bevægelse først startede i 70'erne. Biodynamikken var et konkret modspil til den udvikling af landbrug baseret på sprøjtegift og kunstgødning i 20'erne. Biodynamikken baserede sig på helt andre principper, der tog udgangspunkt i Rudolf Steiners kristne, antroposofiske livssyn.

Udover den økologiske dyrkning – uden sprøjtegift og kunstgødning, stiler det biodynamiske landbrug mod en større helhed mellem mennesker, dyr, jord og himmel, så landbruget kan yde mennesket sunde og ernærende fødevarer, der både styrker krop og sjæl.

På Nørregården har de biodynamiske tanker altid fyldt meget. Morten fortæller, at biodynamikken på Nørregården ikke kun handler om at følge et sæt regler, men tværtimod betyder konstant udvikling og læring. Biodynamikken er endnu ung på Nørregården.
 

 

Grøntsagerne og dyrene

På Nørregården fylder grøntsagerne meget. De dyrker et væld af forskellige grøntsager – i fødevarefællesskabet nyder vi særligt godt af deres rødder – gulerødder, pastinakker, persillerødder etc. De første gulerødder er gerne klar i maj, hvis vejret vil det. De sidste af rødderne fra sæsonen kan vi nyde så sent som i foråret – inden nye gulerødder igen er klar.

Nørregård vinteropbevarer rødderne i isolerede, mørke kølerum, hvor de holder sig friske i lang tid. Som del af de biodynamiske ideer har Nørregård alle de husdyr, som man kan forestille sig på et landbrug. Køerne med horn, et særsyn i Danmark, og de andre dyr leverer gødning til grøntsagerne og andre afgrøder, som igen leverer føde til dyr og mennesker.

 


 

Direkte salg – direkte respons

Morten og Maria nyder den direkte kontakt til kunderne, der skal spise grøntsagerne. Således driver de gårdbutik med 2 åbningsdage om ugen. Desuden er de begyndt at stå på Torvet i Odense.  Her får de direkte respons fra kunderne, der er glade for det biodynamiske alternativ. Det bekræfter både Morten og Maria i, at de er hvor de skal være og er på rette vej.

 

Skrevet af Martin Hansen
Billeder af Mikkel Andreas Jensen