Hjem / Nyhed / Månedens leverandør - Kragegården

Månedens leverandør - Kragegården

Åbningen af webshoppen i 2014 har haft stor betydning for salget af korn og mel i fødevarefællesskabet, der blevet kraftigt forøget. På Fyn er vi heldige at have en økologisk kornproducent med eget mølleri og særlig sans for kvalitet. Gården hedder Kragegården. Mølleriet hedder simpelthen Økomølleriet. Dette sted, synes vi, var et besøg værd i denne måned.

Kristian Andersen driver Kragegården og Økomølleriet, der ligger i Havndrup knap en halv time i bil sydøst for Odense. Her bor han med sin kone og børn. Hovedbeskæftigelsen på den 240 hektar store gård var indtil 2006 økologiske malkekøer. Da Kristian fik mulighed for at overtage det lille Økomølleri i Rynkeby,  tog han chancen og forvandlede gården.

Således fylder køerne i dag kun lidt (der malkes ikke længere), mens korndyrkningen fylder meget. 

 

Økomølleriet

Som sagt eksisterede Kristians økomølleri allerede før han selv drev det. Interessen for det havde længe været der gennem hans bekendtskab til ægteparret Ingeborg og Bent Lassen, der drev et lille økologisk mølleri i Rynkeby.
Ingeborg og Bent havde en vis stolthed over deres mølleri. Så Kristian måtte gennem en oplæring før han kunne overtage mølleriet. Idag driver han mølleriet med et par medhjælpere, heraf en polsk kvinde med særlig sans for møllerkunsten.

Bent Lassen har ikke helt kunnet slippe mølleriet. I dag er det stadig ham, der bringer korn og mel ud til forhandlere i Odense og omegn, herunder os i Fødevarefællesskabet.

 

Det sunde mel

Hvis man spørger en sydeuropæer, er mel og brød ofte forbundet med forestillingen om at det skal mætte pga. dets høje indhold af kulhydrater. Men melets verden er større end det. Kristian fortæller, at mel bl.a. også har et højt indhold af E-vitamin - og det i særlig grad når melet er friskmalet (som Kristians er, red.) og udover frøhvide også indeholder frøkim og skaldele (fuldkorn).

Al Kristians mel bliver malet på stenkværn. Det har efter hans opfattelse også stor betydning for kvaliteten. Stenkværnen arbejder langsommere, men derfor også mere skånsomt. På moderne melkværne bliver melet ofte varmet op pga. den hurtige formalingsproces. Således risikerer man allerede her, at processer forbundet med melets nedbrydning begynder, fortæller Kristian.

 

Biodynamiske udfordringer

Kristian værner særligt om gamle kornsorter (fx spelt, ølandshvede, svedjerug etc.). Deres næringsindhold er ofte højere, og smagen er mere nuanceret og intensiv. Men det passer også godt i Kristians dyrkningsform, da Kristian for nogle år siden begyndte at drive landbruget biodynamisk.

Som biodynamiker uden husdyrhold af betydning har han ikke adgang til så meget gødning. Det betyder lavere udbytter. Men de gamle kornsorter giver her en fin balance. Deres behov for gødning og udbytteniveau er i sig selv meget lavere end de moderne hvedesorter.

Kristian er ikke særligt skolet i biodynamikken, men for ham betyder det en dybere anskuelse og indsigt i jordbruget. Det tvinger ham til at tænke kreativt og at udfordre de gængse ideer.

Det kan vi heldigvis nyde glæde af!

 

Skrevet af Martin Hansen
Billeder af Mikkel Andreas Jensen

 

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Ved at indsende denne formular, accepterer du Molloms privatlivspolitik.