Hjem / Nyhed / Månedens leverandør - Holistia

Månedens leverandør - Holistia

I denne måned vil vi se nærmere på det lille gartneri Holistia, der siden Fødevarefællesskabets start har været en fast leverandør. Hver tirsdag kører Anders varetur i Odense og tager på sin vej friske grøntsager med til fødevarefællesskabet.
 

Siden 1980'erne har Anders dyrket grøntsager på de få hektar som udgør gartneriet Holistia. I dag er det med sin samlever, Vivian, ved sin side – og en håndfuld hjælpere i sæsonen. Holistia ligger i udkanten af Søhus i Odense N, hvor de også har en særdeles velassorteret gårdbutik – nyeste produkt på hylderne er økologisk maling fra Tyskland, som de er forhandler af.
 

Torvesalg i 25 år

Anders er et kendt ansigt på torvet i Odense. Det er i dag omkring 25 år siden at Holistia begyndte at stå på torvet i Odense (det eksakte årstal er efterhånden glemt), hvilket lige siden har været hovedomdrejningspunkt for gartneriet. Torvesalget har gennem alle årene været opadgående. Først på det seneste er torvesalget blevet mindre. Derfor fylder torvesalg også en stadig mindre andel af virksomheden – i år starter vinterpausen på torvet allerede i oktober.
”At stå på torvet er hårdt”, fortæller Anders, ”men man får også et kick af det”. Selvom den direkte kontakt til kunderne er helt unik på torvet, ses det gerne at andre aftagere, bl.a. fødevarefællesskabet, kan overtage mere.

 

En mangfoldighed af grøntsager

På Holistias marker dyrkes et væld af grøntsager. I hver en afkrog findes der frugttræer og -buske. En central placering har de tre drivhuse, hvor der er tre forskellige klimaer. På den måde kan han forlænge sæsonen og tilbyde grøntsager, der ellers ikke så gerne vokser i dansk klima. I det ene drivhus hersker i den ene ende et stort figentræ – i den anden ende et stort kiwitræ.

Et andet drivhus bruges desuden også til at lave småplanter til senere udplantning eller direkte salg. Hvis muligt høstes sågar også egne frø. Seneste nye grøntsag på marken er palmekål. Lige nu ved udgangen af sommeren og indgangen til efteråret, er der særligt fokus på de mere varmekrævende afgrøder. Majshøsten står lige for døren. Frugtsæsonen er også indledt med tidlige æbler og blommer.

I modsætning til de fleste andre gartnerier adskiller Holistia sig på et særligt punkt.  Husdyr er ikke en del af kredsløbet. Grøntsagerne – eller planterne – er i sandhed i fokus. I stedet for husdyrgødning bruges lupingødning og grøngødning. Således er der ikke mindre næring til grøntsagerne.

 

Økologisk pionér

Anders er en af pionérerne inden for den økologiske grøntsagsproduktion. I 1970'erne og 1980'erne, hvor der endnu ikke var noget der hed ”økologi”, begyndte en gruppe at dyrke afgrøder med inspiration hentet i biodynamiske principper og gamle landbrugsdyder fra før sprøjtegiftens og kunstgødningens indtog.
Det har lige siden fyldt en stor rolle i Anders' tilværelse. Først særligt med selvforsyning fra kolonihaven i Odense om sommeren og en tilværelse i Ecuador om vinteren. Sidenhen fra 1987 med fast base som Holistia i Søhus. Uanset om grøntsagerne dyrkes til ham selv eller kunder, er den økologiske tanke en selvfølge.

En særlig fredfyldt ånd mærkes på Holistia. Selvom der altid er gang i det ene eller andet, mærker man hensynet til helheden og dermed også til roen - om det så er i den lille æbleplantage eller ved ejendommens private sø.

 

Martin Hansen

 

 

 


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /var/www/odenseff.dk/public_html/sites/all/modules/rules/ui/ui.plugins.inc on line 0