Hjem / Nyhed / Månedens leverandør - biavler Asbjørn

Månedens leverandør - biavler Asbjørn

Tema for denne måneds artikel er honning. I længere tid har der i fødevarefællesskabet været udtrykt ønske om lokal honning. Tidligere på året blev der derfor afholdt medlemsmøde, hvor medlemmerne skulle tage stilling til om honning skulle købes ind. Grunden til at lige præcis indkøb af honning skulle til debat var, at der faktisk ikke findes certificeret økologisk honning på Fyn, fordi reglerne kræver at al jord i en radius af 3 km fra bistadet skal dyrkes økologisk, hvilket pt. kun er muligt på isolerede øer, som Livø i Limfjorden.
 

Da honning er et naturligt produkt fra biernes indsamling af sukker fra blomster, var der stemning for at indkøbsgruppen skulle finde en biavler. Valget faldt på Asbjørn Hellesøe-Jensen, der har bistader i centrum.
 

Asbjørn, der er jordbrugsteknolog og vildtforvalter, har bier på Ny Kongevej i Åløkkekvarteret, hvor der står 3 bistader i svigerforældrenes villahave. Sammen med 7 andre bistader i Odense S laver Asbjørns bier så meget honning, at der også er mulighed for at sælge en del af hobby-produktionen.
Sammen med hans svigerfar startede Asbjørn for ca. 4 år siden med biavlen; en hobby, der i dag fylder meget i de intensive 3 sommermåneder fra omkring maj, når alt omkring os blomstrer. Om vinteren er bierne i vinterdvale og bistadet står stille hen som resten af haven, hvor bierne forsørger sig gennem sukker, som de bliver fodret med.

 

Bier i byen?

I modsætning til kartoffelavl eller anden landbrugsproduktion kræver bier ikke meget plads. I et bistade, der ikke fylder mere end ca. ½ kvadratmeter lever uden problemer omkring 60.000 bier, der tilsammen kan producere 30 kg honning på en sæson.
Og i modsætning til hvad mange måske ellers umiddelbart tænker, så er byen fyldt med føde til bierne. I byboernes haver og byens parker er der masser af blomster og blomstrende træer, og de fleste mennesker sørger for at blomstersæsonen er så lang som mulig. Blomsterne giver føde til bierne, der indsamler nektar/sukker i blomsterne og til gengæld bestøver blomsterne idet de flyver fra blomst til blomst og fra plante til plante.
Bierne og andre insekter er faktisk helt essentielle for bestøvning og dermed udbytte i bl.a. vores frugtavl, hvor mange arter kun bestøves af insekter.

 

Biernes fødegrundlag i byerne er, sammenlignet med det på landet, faktisk mere mangfoldigt. På landet er der efterhånden ikke særligt mange blomstrende landbrugsafgrøder. En rapsmark står kun med sine gule blomster i nogle uger, i hvilket tidsrum bierne ser sig nødsaget til at samle størstedelen af vinterforrådet (som honningen er). I byerne kan bierne som sagt hente honning i en lang periode på henved 3 måneder.

 

Honningens mangfoldighed

Asbjørn fortæller, at han laver omkring 4 forskellige slags honninger. Honningen er nemlig meget forskellig i smag og konsistens alt efter hvilke blomster honningen kommer fra. I Odense S står bistaderne tæt på rapsmarker. Rapsblomster giver en meget lys og fast honning. Honningen fra centrum har en relativt tynd konsistens og en dyb, mørk farve.
Honning smager af de blomster, som den kommer fra. Hvis blomsten har en kraftig duft, kan honningen godt få samme smag. Asbjørn har fx oplevet en honning, der smagte af lavendel pga. lavendler tæt på bistaderne.

 

Asbjørn og hans svigerfar slynger på en sæson omkring 200 kg honning. Det betyder, at der hos en biavler er rigeligt honning i køkkenet. Derfor erstatter de i vid udstrækning sukker med honning. Honning er desuden et lokalt produceret sukkerprodukt, hvor rørsukker derimod skal importeres fra tropiske egne.

På denne tid er villahaver uden blomster. Til sommer vil vi derfor lave en billedserie med Asbjørns bier, der arbejder i de blomstrende haver.

 

Tekst af Martin Hansen
Billeder af Mikkel Andreas Jensen