Hjem / Huset på I. Vilhelm Werners Plads

Huset på I. Vilhelm Werners Plads

Huset på I Vilhelm Werners Plads var et unikt, midlertidigt byggeprojekt, placeret midt i ombygningen af Thomas B. Thrige Gade. Ideen var at bygge et delvist komposterbart hus af natur- og genbrugsmaterialer efter bæredygtige principper, og samtidig give byens borgere mulighed for at deltage og lære af processen. 

Nederst på siden finder I den oprindelige fortælling om Hus-projektet, fra før det gik igang. Uændret siden vi startede. Imidlertid har sådanne projekter det med at ændre sig en smule undervejs. Så læs gerne vores gennemgang af projekter som det forløb, og sammenlign det med vores oprindelige planer. Her ses projekttegning ved ansøgning til Fra Gade Til Bys pulje. 

Historien om Huset på Vilhelm Werners Plads

Projektet var et samarbede mellem Odense Fødevarefællesskab og Fra Gade Til By. Konceptet gik kort og godt ud på at Odense Fødevarefællesskab ville bygge bæredygtigt i fællesskab med de odenseanske borgere og andre interesserede. Materialerne skulle være komposterbare eller genanvendelige, og for så vidt muligt komme fra genbrug. Projektet skulle samtidig skabe liv omkring sig, indrage og opfordre til debat om fremtidens byliv og derudover fungere som åbent for aktivitetshus for alle byens borgere og foreninger når det stod færdigt.

Beggeleder Silas Eriksen syr halm fast, og fejrer afslutningen af første workshop sammen med daværende formand Asger Sommer Knudsen. Foto: Laura Malahovska

Huset blev bygget under 11 workshops og et stort træk af frivillige kræfter herforuden. Det var hyggelige dage, med god grøn mad, fællesskab og store samtaler. og så naturligvis en masse hårdt arbejde, med folk der virkeligt lagde sig i selen. Da Huset stod færdigt, var der foruden et halmhus opført som en selvbærende bue, også diverse sjove grønne løsninger opstået ad hoc i processen. Huset havde en tilknuttet byhave og et grønt byrum, foruden overdækket komposttrappe til ophold. Husets indre havde hemse til opfold, borde lavet af planker fra gamle villaer i Odense, samt et fuldt funktionelt køkken i zink og genbrug. 

Stine Gro tager sig en slapper, der serveres veganske burgere lavet af foreningens frivillige, og workshopdeltagere er igang på pladsen. 

Huset blev igennem sin tid på Vilhelm Werners Plads brugt til alt fra ferniseringer, foredrag og brylupper til gadefester, samt arrangementer skabt af vores egen forening. Bl.a. en meget vellykket fødselsdag og diverse pop-up middage. Derudover var der løbende foredrage og rundvisninger om Huset og byggeprocessen. 

Da vi nåede til tiden hvor Huset efter planen skulle rives ned og komposteres, opstod der imidlertid både internt i foreningen og udefra et ønske om at bevare byggeriet. Vi var derfor enormt glade for at kunne overdrage projektet til Ung Nord, der valgte at lade Huset indgå i deres arbejde på Østre Plads, og fik det transporteret gennem byen til stor opmærksomhed fra byens borgere og presse. 


Byggemester Anders bliver overrasket med fødselsdagskage under en workshop, mens borgere går forbi huset. Tomater gror i Husets drivhusvæg, og kompostrappe og det grønne byrum ses foroven.

Huset er nu blevet til Huset på Østre Plads, hvor det danner rammer for en masse spændende projekter og undervisning. Vi besøger det jævnligt, og hjælper med til at skabe liv, på hvad der hurtigt er ved at blive en af Odenses smukkeste og mest inspirerende pladser. Bl.a. holder vi vores månedlige fællesspisninger i Huset. Det er en skøn fortsættelse af et stort og omsiggribende eventyr, og en håndfast påmindelse om, hvor meget frivilligkræfter kan opnå, når inspiration, nærvær og gå-på-mod går hånd i hånd.

Tak til alle involverede. Alle der har sponsoreret ting til projektet, alle der troede på os. Tak til Fra Gade Til By, til byggelederne. Den dengang siddende bestyrelse og alle Odenses borgere, som blev en del af et usædvanligt grønt projekt, midt i byens pulserende liv. 

Huset på sin nye placering på Østre Plads, og fællesspisning langs de flotte genbrugslangborde.

Følg Husets videre eventyr på facebook, og find kontaktoplysninger her

Den gamle side:

Fortællingen om fremtidens grønne Odense

I Odense Fødevarefællesskab er vi vildt inspirerede af tanken om at være med til at skabe en fortælling om fremtidens grønne Odense, og derfor var det oplagt for os at forsøge at blive involveret i de midlertidige aktiviteter på Thomas B. Thriges Gade. 

Projektet forener bæredygtighed med et moderne byliv og Huset vil i udtryk og funktion gå i dialog med omgivelserne og fremtidens by. Det får et råt, men moderne udseende, med et grønt levende tag.

 

Visionen

Vi ønsker at skabe et sted hvor alle odenseanere kan få indsigt og erfaring i bæredygtige naturmaterialer og byggeteknikker gennem socialt berigende, legende og lærerige hands-on processer og samtidig skabe nye urbane fællesskaber og pulserende byliv.

Projektet kommer til at spille tæt sammen med de fysiske omgivelser i funktion og udtryk. Det fortolker byggepladsen ved gennem et råt, grønt udtryk at give løfter om fremtidens levende, grønne by. Og gennem f.eks. folkekøkkenets fokus på gode, lokale og bæredygtige råvarer og princippet om fra jord til bord gives også en forsmag på fremtidens torvehal, der skal ligge samme sted.

Samtidig ønsker vi at invitere de andre relevante midlertidige aktiviteter der er i området indenfor og dele vores faciliteter. 

 

 

Projektets 3 faser

Projektet er opbygget af 3 faser, som kan anskues analogt med naturens cyklus; I løbet af dets korte levetid kan det forhåbentligt gøde byen med næringsrig kompost og have lagt kimen til nye urbane fællesskaber.

Faserne er således:

•    Fase 1 er opførelsen af hus og have

•    Fase 2 er aktiviteterne mens huset lever 

•    Fase 3 er opløsningen af projektet

 

Aktiviteter

Huset skal fungere som et samlepunkt for forskellige aktiviteter som folkekøkken, demonstration af praktisk økologi, m.m. Derved skabes forbindelsen mellem de kommende års byggeplads og fremtidens levende grønne bydel. I tilknytning til bygningen skal der være en lille have med vertikale havebede. Både hus og have kan skabe plads til andre borgeres midlertidige aktiviteter.

 

Placering

Huset skal opføres og leve sit liv på I. Vilhelm Werners Plads lige bag Odense Rådhus - i Odenses absolutte centrum.