Hjem / Content / Jordskokker

Jordskokker

Jordskokken minder om en kartoffel, men til forskel fra kartoflen har jordskokken mange knolde og ujævnheder. Den knoldede sag findes også med et rødligt skind og kaldes dermed røde jordskokker.

Jordskokken kan bruges i stort set samme omfang, som vi i dag bruger kartofler - ovnbagt, kogt og i en mos. Den kan gro i alle typer havejord og anses som meget nemme at dyrke. Selve planterne bliver et par meter høje og kræver en del næring, men normalt ikke vanding.

Knoldene er klar til høst omkring oktober måned og er spiselige mange måneder frem til det efterfølgende forår.

Tilberedning: 
Mange synes, at jordskokken er træls at tilberede, fordi den er svær at skrælle og let knækker, men man behøver slet ikke skrælle jordskokken. Skrub den grundigt og spis den med skrald på. Jordskokker kan både nydes rå og tilberedte. I rå tilstand har jordskokker en nøddeagtig smag, og som tilberedt får jordskokken en fed og cremet konsistens og en sødlig jordsmag.
Smager godt i: 
Jordskokker er anvendelig i mange forskellige kolde såvel som varme retter. Anvend den rå i salater, hvor den nøddeagtige smag for alvor kommer til udtryk. Den kan også med fordel ovnsteges med fløde, bruges i en efterårssuppe eller som puré.
Vidste du at: 
Jordskokker har et højt indhold af C- og K-vitamin samt sukkerstoffet inulin, der gavner tarmfloraen. Det siges, at jordskokken egner sig godt til diabetikere, fordi den indeholder det særlige sukkerstof og ingen stivelse.
Opbevaring og holdbarhed: 
Den udskårne jordskok bliver hurtigt farvet af at stå og ilte - dette kan undgås ved at komme stykkerne i vand med lidt citron i.
Kilde: 
Politikens bog om køkkenhaven af Mette Østergaard
Den selvforsynende have af John Seymor
madpyramiden.dk og havenyt.dk
Opskrifter: 
Fødevarefællesskabets opskriftssamling rummer masser af inspiration til, hvordan du får omsat posens indhold til lækre velsmagende retter. Hver uge vokser samlingen med endnu en opskrift, som tager sit udgangspunkt i ugens pose.

Sider

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.